A Few Good Men

A Few Good Men (På heder och samvete) med Tom Cruise och Jack Nicholson är en bra film. Men är det en Sci Fi film?

Lt Kaffee reser med ett litet band av hjältar till ett avlägset land befolkat av varelser som ser mänskliga ut men lever under helt utomjordiska omständigheter. De har en, för oss, bisarr social struktur som liknar vår men är, på djupet, fundamentalt olik vår. De använder vanliga engelska ord men för dem betyder de något helt annat. I denna främmande värld måste Lt Kaffee försöka hitta sanningen bakom ett dödsfall och för att kunna göra det måste han försöka förstå dessa ‘marinsoldater’.
Genom att kasta in hjältarna i en främmande värld utforskar filmen djupt mänskliga egenskaper som självuppoffring för att skydda de svaga, lojalitet och heder. Genom att följa Lt Kaffee på hans resa får vi se honom och hans vänner växa och utvecklas som människor. Allt detta är precis det vi söker i bra SF.

Mainstream stjäler alltid våra leksaker och säger att våra bästa författare som exceptionell SF har stigit över genren, blivit litterära trots genren. Litterära författare hoppar in i vår lekhage och leker med våra leksaker och säger sedan att det var inte SF eftersom de inte menade att använda raketer, robotar och tidsresor på riktigt, bara lite ironiskt på skoj.

Är det dags att kräva att allt som utforskar det Mänskliga från och med nu klassas som Science Fiktion?
Allt som är bra är definitionsmässigt Science Fiktion!


repost från 2011-12-13

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *